Финансират се общински, държавни и частни училища в партньорство с общински или държавни училища.

За училищата, сформирали групи за занимания по музикално, танцово, театрално и изобразително изкуство чрез финансирането се покриват разходите им за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна техника и др.

В областта на спорта заниманията включват сформиране на отбори в сферата на колективните спортове баскетбол, волейбол и футбол и участие в състезания, като отпуснатите средства покриват разходи за закупуване на екипировка на учениците, включени в отбора, треньор, спортни уреди и др.

С друго свое решение правителството одобри 267 300 лева за изплащане на 370 стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г.

Учениците с изявени дарби имат право да получават по 135 лева месечно стипендия. От тях 167 940 лева се предоставят по бюджетите на 45 общини след постъпили искания в Министерството на образованието и науката за изплащане на 259 стипендии за четвъртото тримесечие на 2022 г.

Общо 9 450 лева се предоставят за стипендии след издадени 11 заповеди на министъра на образованието и науката за ученици в частни училища.

По бюджета на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 100 лева за изплащане на 98 стипендии на ученици от държавни училища, финансирани от министерството.

Допълнително се одобряват и 810 лева за Техническия университет в София, в чиято структура е Технологичното училище "Електронни системи" за изплащане на стипендии на двама ученици.

Приетото постановление не води до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите общо 267 300 лева са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2023 година, посочват от МС.