Света Фотина е същата онази самарянка, която според Евангелието говорила с Христа при Иакововия извор. По онова време самаряните живеели на север от Иудея в палестинската ивица от Средиземно море до река Йордан. Самаряните не са израилтяни, а смес между асирийски преселници и завареното от тях немногочислено израилско население. Те признавали само Моисеевото Петокнижие, без останалата част от Стария Завет. Но тъй като асирийците били идолопоклонници, то и самаряните твърде много извращавали вярата. Затова била и голяма враждата им с юдеите, които се стараели ревностно да пазят чистотата на своята вяра.

След дългия разговор за живата вода, която очиства греховете, утолява жаждата на безсмъртната душа с Бога, Иисус просто и мъдро довел самарянката до съзнаването собствените й грехове и нуждата да се покае и обнови живота си.

Обхваната от спасителната вяра в Избавителя, тя се покаяла за миналите си тежки грехове. Започнала да води добродетелен живот и се проникнала от такава пламенна любов към Господа, че както разказва Свещеното предание, не се побояла открито да изповядва Неговото име пред юдеите и езичниците и да изстрада много заради Него.

По същото време римският император Нерон започнал жестоко гонение срещу християните. В това време, Фотиния, която живеела тогава в африканския град Картаген, заедно със сина си - Иосия, безстрашно проповядвала Христовото евангелие, а по-големият й син - Виктор, мъжествено се биел във войната на римляните срещу варварите. След нейния край бил назначен от императора за началник на войската в град Аталия, с поръчението да преследва и измъчва християните, но той отказал.

Когато Нерон разбрал, че цялото семейство на Виктор - майката Фотиния, брат му Иосия, са християни изпратил войници в Аталия да заловят и да доведат на съд пред него всички.

Когато Нерон я призовал на съд, тя така твърдо изповядвала вярата си в Храста, че довела императора до неописуема ярост. Той заповядал да подложат нея и цялото й семейство (четири сестри и двама сина) на най-жестоки мъчения и люта смърт. Самата Фотина след ужасни изтезания била хвърлена в кладенец.


Източник: pravoslavieto.com