Кметът поздрави собствениците на санираните жилища за това, че са били единни в усилията сградите да бъдат обновени и обеща през Новата 2018 г. Община Мездра да подобри вертикалната планировка и кварталът да стане още по-приветлив и изпълнен с доволни хора.

"Усилията, които положихте, сформирайки двете сдружения, дадоха своя резултат. По достоен начин отвърнахте на песимистите, които мислят, че в България всичко се случва трудно. Да, така е, но понякога и много успешно. При вас резултатът е видим и ще се усети по сметките за отопление, които в бъдеще ще заплащате.

Благодаря на екипа от Общинската администрация, който се занимаваше с обществените поръчки. Специални благодарности и на проектантите и строителните фирми. Ще разчитаме на вас и през новата година, защото през 2018 г. Мездра ще бъде голяма строителна площадка. Ще довършим още 5 блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и 51 жилища по Оперативна програма "Региони в растеж“. Пожелавам Ви здраве, щастие и късмет“, каза в словото си Събков.

Кметът подари на Цветанка Христова, управител на Сдружение на собствениците "Юшан", и на Малин Иванов, управител на Сдружение на собствениците "Единство", осветени икони на Св. Мина - покровител на семейството и домашното огнище. Събков пожела светецът да покровителства живущите в двете обновени сгради и в домовете им винаги да има светлина, човещина, топлота и благополучие.

Кметът и председателите на двете сдружения засадиха и дървета в близост до бл. 2 и бл. 5 в знак на сплотяване.

Музикални поздрави към собствениците и обитателите на двете сгради отправиха възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Анета Петкова.

Обновлението на бл. 2 и бл. 5 беше осъществено с 1 371 847.62 лв. от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Проектите включваха архитектурно заснемане и изготвяне на технически паспорт, енергийно обследване, изработка на технически проект и авторски надзор, строително-монтажни работи, оценка на съответствието на инвестиционните проекти и строителен надзор по време на изпълнение на СМР.

Проектирането и строително-монтажните работи на бл. 5 е осъществено от ДЗЗД "Енергийно саниране" - София, а строителния надзор е извършен от "Еврострой РН" ЕООД - Плевен. Проектирането и СМР на бл. 2 е осъществено от ДЗЗД "Мездра 2016" - Враца, а строителният надзор е извършен от "Кимтекс ЛС" ООД -. Плевен.