Идеята за организирането на събитието е на Глория Николова, класен ръководител на първи „а“ клас в ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Димитрина Иванова – учител в Целодневна организация на учебния ден. Целта на празничното събитие и гостуването в детското заведение е да се покаже и оцени труда на всички учители в училищата и детските градини.

„Празника на буквите е най-красивият и вълнуващ ден в България, който всички обичаме. Искам да благодаря на всички колеги, които са учители в детските градини в община Мездра. Вие сте първите хора, които поемат децата, възпитават и ги научават, за можете да ни ги предадете един ден в първи клас. Огромно благодаря за труда ви“, каза Глория Николова.

Под формата на театрална постановка първолаците пресъздадоха цялата азбука, показвайки колко добре са научили материала в първи клас.

С песни и стихове в празненството се включиха още децата от детските градини „Мир“ и „Детелина“ в града. Домакините от ДГ „Роза“ също бяха подготвили песни за всички свои гости.

„За нас е огромно щастие, че някой се сеща за нас и иска да ни уважи, точно в навечерието на 24 май“, каза Габриела Стойчева – директор на ДГ „Роза“.

За да уважат празника на най-малките присъстваха заместник-кметът на община Мездра Нели Минева, началникът на отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване” Елена Нанова, директорът на ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Галя Богданова и заместник-директорът Павлин Петров.