След получени положителни становища от Министерството на финансите и Министерство на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК е приел през тази година да бъде въведено повишаване на нивото, което Касата заплаща за медикаменти за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания. Това ще стане възможно след решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за вписване на промените в Позитивния лекарствен списък.

С въвеждане на промяната се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечно-съдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от терапия по финансови причини, допълниха от пресслужбата. С тези лекарства се извършва базова терапия за сърдечно-съдовите заболявания.

В дългосрочен план се очаква положителен ефект за здравето на пациентите, предвид подобряване на условията за придържане към назначената им терапия.

Темата за повишеното реумбурсиране на някои лекарства беше обсъдена на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, след което пред журналисти управителят на НЗОК Станимир Михайлов каза, че се очакват още становища, за да се вземе окончателно решение.