На официалното си изпращане абитуриентите благодариха специално за положените грижи през годините на своите класни ръководители Красинка Николаева, Дарина Николова и Цветанка Маринова.

20 от зрелостниците завършват Хуманитарен профил в паралелка с класен ръководител Красинка Николаева. 7 от тях се дипломират с отличен успех, 4 от които са пълни отличници. Средният успех на XII “а” клас е Много добър 5.25.

Най-много - 25 зрелостници, завършват паралелка с интензивно изучаване на "Английски и испански език" - Чуждоезиков профил, с класен ръководител Дарина Николова. 18 от тях се дипломират с отличен успех, в това число 4-ма пълни отличници. Средният успех на XII “б” клас е Много добър 5.55.

Останалите 13 младежи и девойки завършват паралелка със засилено изучаване на български език и литература, история и информационни технологии - Хуманитарен профил, с класен ръководител Цветанка Маринова. Средният успех на XII “в” клас е Добър 4.47.

Пожелания към зрелостниците за успешно следване и реализация в живота отправи директорът на учебното заведение Мариела Горанова. "Ценете това, което притежавате - младост, сила и свобода!, заяви Горанова. Отстоявайте с воля и дух себе си и своето щастие! От сърце ви желаем здраве и успешни резултати на матурите и кандидатстудентските изпити!”

Другите акценти в празничната програма бяха традиционните ритуали по предаване на училищното знаме на следващия випуск и прощаването на зрелостниците със знамето на училището.

Пременени в народни носии, накрая всички абитуриенти се хванаха на незабравимото като спомените от ученическите години българско хоро под съпровода на родопска каба гайда.


"Има една магия, нещо общо между танц, музика, песен и традиции. Тази магия пази българското хилядолетия. Тя е съхранила в сърцето ни онзи трепет, който усещаме, когато чуем гайда или кавал. Това чувство не може да бъде описано - то трябва да се види и преживее чрез сърцето. Там, където се връщаме, когато търсим себе си - при нашия български фолклор!” - това непреходно послание отправиха към следващите поколения зрелостниците от Випуск 2018, завещавайки им "любовта към народната носия, защото това е връзката минало - настояще - бъдеще”.

За финал в небето над Мездра полетяха 58 разноцветни балони, а градът за пореден път беше огласен от традиционното отброяване от 1 до 12.