Средните температури през май ще бъдат около нормата, а именно в интервала 15-19 градуса в равнините, между 8-13 градуса в планините и между 2 и 5 градуса над 2000 метра. Най-ниските стойности ще бъдат от 3 до 8 градуса, а най-високите – между 27 и 33 градуса. Преди средата на месеца ще паднат и последните пролетни слани.

Средната месечна сума на валежите ще бъде около нормата, която за Черноморието е между 30 и 50 л/кв.м., в планините е 70-140 л/кв.м., а в останалите райони на страната е между 50 и 70 л/кв.м.

Първото десетдневие започна със захлаждане и чести валежи в следобедните часове. В средата на периода живакът в термометрите временно ще се изкачи, а в същото време ще се радваме и на повече слънчеви часове. В планините ще има превалявания, а около 8 май ще има гръмотевични бури в повечето райони на страната.

Второто десетдневие ще ни радва с повече слънце и високи температури, които ще са над средномесечните норми. Валежите ще са редки и краткотрайни. Около 17-18 май над страната ше премине студен атмосферен фронт, който ще донесе интензивни превалявания и гръмотевични бури. Тогава ще се повиши и вероятността за градушки.

Третото десетдневие ще започне с по-ниски температури, които ще са под нормата. В сутрешните часове ще бъде предимно слънчево, а в часовете след обяд над повечето райони на страната ще има купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания. Времето ще е динамично и на места количествата дъжд ще са значителни. Остава в сила и опасността от градушки.

Източник: sinoptik.bg