Само вчера актовете са били 150. Полицаите на КПП проверяват доколко е неотложно пътуването, допълни той. От МВР предупредиха, че ще има засилен контрол по пътищата и по-специално за засичане на пияни и дрогирани шофьори. Освен това ще има моторизирани полицейски групи, които ще следят специално мотористите. До този момент има 4 спрени мотори, заради участие в гонки, като се е оказало, че някои от тях дори нямат нужните документи.

Гражданите в тази обстановка започнаха масово да не спазват пътните правила, особено в по-малките квартали, призна комисар Звезделин Колев, началник на отдел "Пътна полиция" – ГДНП. От днес до 13 май, полицията започна операция масирана проверка на мотористи, защото има ръст на инцидентите с тях. Има няколко случая на опити за насилие над полицаи.

Последният е станал в сряда следобед в началото на Борисовата градина, където е имало полицаи и доброволци. Мъж на около 50 години е напръскал със спрей един от служителите на Столичната община. Той е бил задържан и сега е в ареста на Първо районно управление и има образувано досъдебно производство. Комисар Колев призова хората да се съобразяват с разпоредбите на заповедта.

„Не сме да сме чучела там, тези с колелата бягат по ливадите и хитреят, това не е игра на котка и мишка, не е коректно. Може и някои от колегите да проявяват по-агресивно поведение, но не е с лоша цел“, коментира той. В същото време той призна, че и униформените правят компромиси, когато става дума за деца, които отиват при баби и дядовци, защото родителите им работят, а детските градини и училищата не работят.