Конкретика по спецакцията огласи наблюдаващият прокурор по образуваното досъдебно производство Гергана Кюркчийска. Полицейската акция е имала за цел предотвратяване на държането и разпространението на наркотични вещества в региона. Спецакцията е проведена на 15-ти май в землището на село Селановци.

Прокурор Кюркчийска съобщи, че е бил локализиран трудно достъпен терен в землището на селото, в района на бивши лозя, засаден със 106 броя растения от рода на конопа, от които могат да се добият килограми суха листна маса. Разследващите са стигнали до там с високопроходима техника и съдействие на Гранична полиция. В хода на операцията, на място е задържан един мъж.

По-късно са задържани още трима души. Четвърти, за когото се е установило, че е участник в престъпната дейност, успял да избяга и се укривал в рамките на два дни. В хода на оперативните действия, на брега на река Дунав е установен специален бивак, снабден с всичко необходимо за бита, в който съизвършителите са почивали и са съхранявали част от необходимите неща за извършване на престъпната си дейност. Междувременно беглецът е бил задържан и приведен в ареста.

В хода на операцията са установени още двама души. До момента са привлечени шестима обвиняеми за извършено престъпление - засяване и отглеждане на растения от рода на конопа. Установено е и дворно място в Селановци, в което са отглеждани осем броя растения коноп, засети и отглеждани от задържаните. Намерен е и трети терен с растения коноп, в близост до дома на един от привлечените в качеството на обвиняем.

Във връзка с неотложните действия, по разследването е извършено претърсване и изземване на къщите в Селановци на четирима от обвиняемите. Открити са множество вентилатори, въздухопроводи и климатични инсталации за оранжерийно отглеждане на растения, над 200 броя кошчета със следи от почва за саксийно отглеждане, десетки мобилни телефони, симкарти, компютърни конфигурации, видеонаблюдение, боеприпаси и голямо количество препарати за растителна защита.

Прокурор Кюркчийска отбеляза, че задържаните към момента са с взета постоянна мярка за неотклонение. Един от тях е с парична гаранция. Трима от задържаните са осъждани за държане и отглеждане на растения от рода на конопа. Двама не са криминално проявени. По оперативни данни съизвършителите на престъплението употребяват наркотични вещества. Разследването е в начална фаза и все още се събират доказателства.