Конкретният повод за дискусията бе посещението на представителите на врачанската Природо-математическа гимназия в Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Владимир Уручев. Гостите представиха екипа, който е работил по проекта, и акцентираха върху мотивите си за участие в Програмата за училища посланици на ЕП. Те са убедени, че тя им дава допълнителни знания за европейските институции и правата им на граждани на Съюза, развива уменията им за работа в екип, информира ги за възможностите за личностна реализация и т .н. Младежите от областния център споделиха и своите впечатления от пребиваването си в Европарламента, от проведените там дебати, обстановка и пр.

Ани Павлова, старши посланик от ППМГ - Враца, даде ценни насоки за дейностите и инициативите, които са реализирани в тяхното училище по проекта и които могат да бъдат полезни и за екипа на мездренската гимназия при участието им в програмата.

На въпроса: "Къде срещнахте най-големи трудности при участието си в проекта?" младшите посланици от Враца отговориха, че всяка една задача, среща и мероприятие са били предизвикателство, което ги е подтикнало да четат много, да търсят информация за неща, които са смятали, че са много далече от тях. Всичко това ги е провокирало да се доказват и като инициатори, и като оратори, и като участници в дейностите.

Старшите посланици от СУ "Иван Вазов" Йоана Константинова и Данаил Димитров заявиха, че дейностите, които са залегнали в плана на тяхното училище посланик, целят не само да разширят знанията на младите хора за Европейския парламент, но и да представят тази институция като защитник на общочовешки ценности.

"Да бъдем посланици на ЕП за нас е чест, защото ние не сме изолирани от света, ние сме част от него и се стремим той да става още по-добро място за живот за всички европейски граждани!", споделиха младшите и старшите посланици от мездренската гимназия.

В края на срещата домакините изненадаха приятно своите гости със символични подаръци, а двата екипа продължиха дискусията в неформална обстановка.