В началото на ноември към присъствено обучение се върнаха учениците от първи до четвърти клас, впоследствие от 6 декември и учениците от пети до дванадесети клас, чиито родители са съгласни децата им да бъдат тествани веднъж седмично (в понеделник) с т. нар. щадящи тестове с изследване на слюнка. Продължава да важи условието, че родителите на поне половината от децата в класа трябва да са дали съгласие за тестване, за да има присъствено обучение.

На 10 декември служебният министър Стойчо Кацаров заяви, че Министерството на здравеопазването е купило три пъти повече от щадящите тестове от първоначално очакваното. Темата за тестовете за учениците продължи да е актуална, но не заради предишния им недостиг, а заради започналата проверка на антикорупционната комисия за процедурите по доставка на тестовете. Кацаров тогава заяви, че Министерският съвет е одобрил средства за купуване на 1.5 млн. теста, а с парите били в крайна сметка платени 4.7 млн. теста

След встъпването в длъжност на новия кабинет Николай Денков е провел две срещи с новия министър на здравеопазването Асена Сербезова. Образователният министър е обяснил необходимостта от предвидимост в случай на ново затваряне на училищата - ако се спре присъственото обучение, да има ясен план при какви условия децата се връщат в клас.

Денков напомни, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия се взима от министъра на здравеопазването в зависимост от епидемичната обстановка.

В проектобюджета за догодина министърът на образованието е поискал средства за увеличение на учителските заплати, така че те да са в рамките на 120%-150% от средната работна заплата. Според него това е изключително важно, тъй като в момента има смяна на поколенията сред учителите и младите кадри трябва да се задържат. От МОН ще опитат да подобрят условията за работа на учителите и с повишаване на квалификацията им. Ще се акцентира върху употребата на новите технологии в клас, работата с деца със затруднения или със специални образователни потребности, както и адекватна реакция в случаите на агресия.


Източник: dnevnik.bg