27-годишният Пламен Тенев, който преподава уеб инженерство в Техническия университет в София, е направил приложение, което заобикаля правилата и позволява да избираме номера безплатно. Идеята да "разкодира" номерата с добавена стойност му идва благодарение на разговор с интернет оператор, след който сметката за телефона му осезаемо скача.

"За свързване с оператор натиснете...". После дълго време слушате музика, следва любезно уведомление, че разговорът се записва, сетне други разяснения и така нататък, докато минутите изтичат една след друга. Всеки е изпадал в подобна ситуация.

За разговори с номерата, започващи с 0700, различните оператори таксуват средно около 0,32 ст. за минута. Пламен се досеща, че зад специалните платени номера се крият обикновени мобилни или стационарни номера, най-вероятно чрез технологията виртуален номер, която позволява два номера на една СИМ карта.

В този момент Пламен решава да използва своите знания, за да облекчи себе си и обществото, и създава напълно безплатно мобилно приложение, в което потребителите могат да открият реалните номера, които се крият за 0700.

В самото приложение има препратка за изпращане на email зa предлагане на институция, ако потребителят не я намери. Пламен споделя, че до този ден е получил над сто писма.

"Всеки от тези имейли получава готин отговор, потребителите се радват и по този начин започват да споделят на познати за приложението."

Към момента в приложението има над 100 разкодирани номера, като списъкът непрестанно се обновява.

Апликацията е само за Android, но създателят обещава скоро да има и за потребителите на iOS. A до тогава можете да намерите всички телефонни номера и на сайта му.


Източник: uspelite.bg