С часове движението на тежкотоварни автомобили към граничния пункт с Румъния остана спряно. Земеделци обявиха, че ще са на пътя всеки ден, докато небъдат изпълнени исканията им. Сред основните са законодателни промени, които да гарантират сигурност в бранша. Настояват за преразглеждане на Зелената сделка на Европейския съюз, както и за плащания от по 20 лева на декар за земеделски производители, отглеждащи пет основни култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Според председателя на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски, предложената им методика за плащания в земеделието е необоснована.

Това според мен е подигравка, тъй като да се разделят земеделските производители на печеливши и губещи, не е нормално за една държава."

Земеделци казват, че политиката в сектора у нас води до фалити.

"Аз съм един от хората, които са най-потърпевши от цялата тази ситуация. Аз вече останах без земя, заради невъзможните ренти, които в момента се лансират и безобразно ниската цена на продукцията... Основният проблем е, че земеделието у нас се управлява от хора, които не знаят от коя страна се държи мотиката. Ще бъдем тук докато е нужно и докато не бъдат изпълнени исканията ни, а те не са кой знае какви - изискванията ни са да оцелеем."