© АПИ

Трасето на път II-13 е един от обходните маршрути за превозните средства над 3,5 тона, при спирането на движението в участъка от път I-1 Мездра – Лютидол. Интензивният транзитен трафик по второкласния път в последните седмици налага да се предприемат мерки за завършване на започналия преди две години ремонт, за да се повиши безопасността и на жителите на селото, и на всички пътуващи. При изпълнение на довършителните дейности временно ще бъде ограничено транзитното преминаване на моторни превозни средства в участъка на път II-13 Крапчене – Криводол – Девене – Борован. Трафикът ще се пренасочва по път II-15 Враца – Борован, а след това по път I-1 Враца - Монтана.

По време на ремонтните дейности в с. Девене през с. Осен ще преминава само локален трафик. За повишаване безопасността на движение в Осен, както бе съобщено през миналата седмица, по молба на Агенция „Пътна инфраструктура“ Областната дирекция на МВР-Враца осигури патрулиращи автомобили в селото. Полицейските служители и Областно пътно управление – Враца работят в тясно сътрудничество, за да се гарантира безопасността. Както вече беше публично оповестено, АПИ има готовност да изгради и изкуствени неравности (легнали полицаи) за допълнително ограничаване на скоростта на движение в селото. За целта инициативата трябва да е на Община Криводол, с която да предприеме мерки за намаляване на скоростта на движение в с. Осен и осигуряване на безопасността на жителите му. Такива стъпки от страна на местната власт до момента не са предприети.

С писмо N08-00-930 от 7 юли 2023 г. кметът на Криводол Христо Доков и кметският наместник на с. Осен Петя Петрова писмено са уведомени за процедурата. В кореспонденцията са посочени и стъпките, които и общината, и АПИ трябва да предприемат в кратък срок. Процедурата изисква инициатива от Община Криводол за сформиране на комисия, в която участват представители на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР-Враца, община Криводол и Областно пътно управление – Враца. Комисията трябва да направи оглед на място и да определи местата за изграждане на изкуствените неравности в село Осен. Такава комисия до момента не е сформирана от Община Криводол. Днес директорът на ОПУ-Враца инж. Веселин Николов е разговарял с кмета на Криводол Христо Доков и той го е уверил, че предстои свикване на комисия в понеделник – 17 юли. АПИ е в готовност да изгради изкуствените неравности до 5 дни след заключенията на комисията и изготвен от Общината проект.

Припомняме, че второкласният път II-13 Крапчене - Криводол - Осен - Девене - Борован е един от обходните маршрути за превозните средства над 3,5 т след спирането на движението в участъка Мездра – Лютидол за извършване на строителни работи. След приключването им шофьорите ще могат да пътуват по-бързо, безопасно и комфортно по нов път. Апелът към шофьорите и жителите на населените места в региона е да проявят разбиране и търпение. Спирането на движението по първокласния път и пренасочването на трафика по алтернативни маршрути създава неудобства и за шофьорите, и за жителите на населените места, но мярката е наложителна.