Дори бегъл прочит на въпросната анoнимка, издържана в типичната стилистка на горепосочената медия, показва, че тя e написана по поръчка (а най-вероятно - собственоръчно) не от кой да е, а от кмета на Мездра Генади Събков. Зад използваните в писанието изрази като "гръмките намерения за създаване на лятно кино”, "се крият сериозни бизнес интереси, при това незаконни” и т. н., мъглявите намеци за "всестранен натиск” и "ясно заявени действия от страна на депутати и представители на Дирекцията за национален строителен контрол”, личи почеркът на кмета на Мездра.

Впрочем, градоначалникът не за пръв път използва услужливо медиите, за да манипулира общественото мнение. Преди време дори излезе с антрефиле под богохулното заглавие "Прости им, Господи!" във финансирания от бюджета на Община Мездра Общински вестник "Мездра XXI век", в което си позволи лукса от "амвона" на кметската институция да дава съвети на хората как да пишат и да коментират по негов адрес в социалните мрежи. И в края на което менторски заяви по адрес на неговите критици: "Ако писанията на всички тези лица им носят спокойствие, удовлетворение и спомагат за тяхното лечение, аз им прощавам. Прости им и ти, Господи!” (в. Мездра XXI век, бр. 3 (396), 8-22 февруари 2017 г.). С което си спечели в публичното пространство прякора Генчо Джизъса.

Какво показва режисираното от Събков писание срещу изграждането на лятно кино? Въпреки декларираното многократно от кмета твърдение (без покритие), че "оказва пълно съдействие на всеки инвеститор в Мездра”, в крайна сметка той, реално, пречи нещо ново и хубаво да се случи. Апропо, колко са инвеститорите, които имат добрите намерения да направят нещо в този град със затихващи функции? И колко от тях успяват да го направят, въпреки преднамерените действия от страна на местния коджабашия всячески да спъва тяхната инициативност?

Всеки сам може да си отговори на въпроса: Какво положително се случи в Мездра през последната година и половина? Колко свежи пари бяха привлечени в общината? Колко нови проекти бяха реализирани? Колко работни места бяха разкрити?

Ако използваме цветистата риторика на Бай Тошо: "Събков не може само да боядиса и да окоси това, което бе направено по времето на Аспарухов!"

И всичко това на фона на непрекъснатото мрънкане и оправдания на сегашната кметска управа за лавинообразно нарастващите задължения на общината, наследени от старото ръководство…

Каквото и да си говорим, в крайна сметка става дума за пари. Зад острото противопоставяне на кмета на Мездра срещу реализирането на проекта за лятно кино явно стоят нечии задкулисни бизнес интереси. Чии са те и кой диктува на кмета какво да се случва или по-скоро да не случва в Мездра е проекция на ангажименти, поети от градоначалника преди встъпването му в длъжност. И които, волю или неволю, той е принуден да изпълнява.

Впрочем, градските легенди казват, че наскоро една общинска съветничка се била похвалила в неформален разговор, че "В Мездра и Роман става това, което тя каже!"

А че лятно кино в Мездра един ден ще има - ще има. Дали въпреки сегашния, или при следващия кмет е въпрос само на време. Ако дотогава останат хора в този град.