Слово по случай Димитровден произнесе Огнян Ценков.В него той отбеляза, че Видин заема ключова роля в борбите за национално единение поради важното си историческо значение и стратегическо разположение. Кметът изтъкна героизма и жертвоготовността на всички от Видинския край, участвали в тези борби и на славния Трети пехотен Бдински полк. „Не случайно днес сме тук, на площада, който носи името „Бдинци“. Пред паметника, издигнат в чест на всички офицери, подофицери и войници, загинали за националното ни обединение. Пред него ние, признателните потомци, отдаваме почит и изразяваме своето преклонение към хората, дали живота си за осъществяване на българския национален идеал. Слава на героите!“ – завърши словото си Ценков.

Тържествената проверка премина под командването на капитан Петров. Командирите на трите роти и отряда, сформиран от членове на Патриотичен клуб „Бдинци“ рапортуваха, че вечерната проверка е проведена, с изключение на загиналите: опълченци от град Видин в Руско-турската освободителна война; от Трети пехотен Бдински полк по време на Сръбско-българската война и защитата на Видин, участници във войните през 1912-1945 г.; доброволци във войните за Освобождение и утвърждаване на българската държава. Рапортът бе приет от майор Стоянов.

Официалните лица положиха венци и цветя пред паметника на пл. „Бдинци“. Церемонията приключи с тържествена заря, която наблюдаваха десетки граждани и гости на Видин.