Преди няколко години Елена Димитрова поема по пътя на мечтите си и завършва софтуерно инженерство в един от най-престижните университети в света - Оксфордския. Понастоящем работи по специалността си в Лондон, а в свободното си време изучава културата, езика и забележителностите на различни страни по света. Досега е посетила повече от 30 държави в Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Европа, както и Антарктида. Именно за тези свои пътешествия тя разказа увлекателно и непосредствено на своите нови приятели.

Младежите хора бяха впечатлени от нейните послания - да изучават чужди езици, да опознават света чрез пътувания и контакти с младежи от различни култури, да бъдат смели в търсенето на своята професионална реализация.

Елена представи добрите страни на професията на програмиста, както и богатата си култура, придобита при изучаването на различни езици -английски, испански, бенгали, и от досега си с многообразни светове. Учениците бяха впечатлени от позитивната енергия, добронамереността и желанието на гостенката да помогне на всеки млад човек от родния си край със съвет, знание, книга и мотивиращ разговор.

"Чрез нашата нова чаровна приятелка пътувахме виртуално, по-скоро словесно и по човешки емоционално, сподели след срещата главният библиотекар Павлина Русева. Неусетно часът премина, срещата завърши с приятен разговор между единайсетокласниците и Елена, споделяне на информация за учебни заведения в Обединеното кралство, както и в разглеждане на дарените от гостенката ни книги.”

Елена Димитрова подари на Читалищната библиотека книги по програмиране и за забележителни места по света, романи, енциклопедии на английски и френски, речници и енциклопедия на бенгали. В знак на благодарност домакините й връчиха Свидетелство за дарение и книга.

"Посланието от тази среща-разговор към мвсички е, че човек трябва да бъде смел и силен, да преодолява стереотипите, да разчупва границите на въображението си и да пътува в търсене на себе си, на своите умения и мястото, където може да разгърне потенциала си и да помага на другите”, допълни Павлина Русева.

"В лицето на Елена Читалищната библиотека откри още един приятел, дарител и доброволец!

Уважаеми читатели, нека заедно да развиваме кръгозора си, познанията и уменията си като четем, опознаваме света и работим за общественополезни каузи. Пътуването чрез библиотеката и книгите никога не свършва, защото дори да достигнете „края на света”, пак има още ненаучени и неопознати територии!”