Потребители ще бъдат специалисти в системата на МОСВ, НЕК ЕАД, „Напоителни системи“ ЕАД, Националният институт по метеорология и хидрология и Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ), които ще въвеждат информация в системата.

Пилотният проект е в крайния етап от изпълнение, като първоначално мерките за превенция и защита обхващат жителите на 8 общини по поречието на река Искър. Финансиран е по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. на стойност 6,964 млн. лв., от които 15% са национално финансиране.

Публичният портал ще дава свободен достъп до текуща информация за водното ниво и обем в язовирите и нивото на реките с изградени станции в поречието. Той ще информира пряко заинтересованите близо 1.3 млн. граждани, които живеят на територията на общините по поречието на реката - Столична, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград.

Изпълнението предвижда и подготовка на цялостна концепция за оперативно управление на водите в реално време в България. Новата система ще послужи като модел за надграждане и внедряване на Национална система за управление на водите в реално време за останалите 12 поречия в страната.

Предприемат се необходимите действия финансирането на мярката да продължи по Програма „Околна среда 2021-2027 г.“. Тя е част от подготовка на цялостна концепция за оперативно управление на водите в България при нормални условия и при възникване на непредвидими обстоятелства - високи води и маловодие.

Новата система за управление на водите ще прогнозира в краткосрочна, средносрочна и дългосрочна перспектива вътрешните водни ресурси на страната, ще оценява риска от наводнения и засушаване, като дава възможност за вземане на своевременни решения и реакции, както от администрацията, така и от населението по региони. Изграждането на пилотната система е мярка от Плана за управление на риска от наводнения в Дунавски район за басейново управление на водите.

В момента системата за управление на водите в басейна на река Искър е в режим на пилотна експлоатация. Провежда се мониторинг на изпълнението на заложените и очаквани действия, функции, резултати, процеси на обмен на информация и взаимодействие, време на производство и други аспекти, свързани с гарантиране на качеството на цялостното изпълнение.