Шестимата потребители на КСУДЛУ в Мездра, които се обучават на едни от най-важните умения в живота, са избрани след извършена индивидуална оценка на подходящите за всеки от тях типови дейности и обучение как да работят с новото оборудване. С младежите основно работи трудотерапевта Деница Минева, която притежава необходимите образование, квалификация, опит и отношение. Впоследствие тя ще премине и допълнително обучение, благодарение на което ще се чувства по-спокойна и уверена в бъдещата си работа.

Повече за идеята за създаването на Работилница "Северозапад“, разказва Яна Рупева, директор на Фондация "Проект Северозапад": "Създадохме работилницата с мисълта, че в нея младежите с интелектуални затруднения ще придобият трудови умения и навици. Тук те се учат как се произвеждат продукти, които след това ще продават. Благодарение на съвместната работа между младежите, трудотерапевта и социалните работници на КСУДЛУ ще бъде създадена и силна връзка, чрез която целим да подкрепим децата и младежите в нелеката мисия да станат по-самостоятелни и да придобият умения, жизнено необходими за човек да живее сам или отностително самостоятелно”, поясни Рупева.

Директорът на Фондация "Проект Северозапад“ поясни, че шестимата потребители на трудотерапевтичната работилница още преди окончателното й оборудване, са пожелали да се включат в дейностите по почистване и подреждане на помещението. Вече е преминал процесът им на опознаване с трудотерапевта и са започнали да изработват магнити, тениски и гривни с добро качество, които сами ще продават в бъдеще.

"Нашата цел е чрез съвместната работа да създадем сувенири, които хората ще купуват, тъй като са красиви, а не защото са изработени от хора в нужда. Вече сме постигнали договорка с Врачанска и Видинска митрополии сувенирите да се продават в техните манастири и в момента работим по това да се разработи по-широка мрежа от места, в които тези прекрасни изделия да се продават”, допълни Рупева.


Шестимата младежи, с които се работи в Работилница "Северозапад", са много ентусиазирани от новите дейности, чрез които се разнообразява ежедневието им и се чувстват значими. В момента младежите се учат на важните умения как се ходи на работа и се спазва работно време, независимо, че засега са ограничени в рамките на двора на комплекса. Заедно с трудотерапевта те са изработили и тениски с логото на работилницата, които са работното им облекло за часовете, през които работят в помещението.

Идеята на екипа на Фондация "Проект Северозапад“ е в бъдеще, когато потребителите на услугата придобият повече социални умения, да имат възможността да се движат и "работят" и извън пределите на Комплекса.