След това обаче побърза да демонстрира негативно отношение срещу СЕТА, заявявайки, че ще сезира КС, както и че въпросната декларация няма юридическа стойност, а въпросът на вропейско ниво вече, така или иначе, е бил решен. По думите му "това споразумение налага промени в нашата конституция и наистина съдът ще трябва да се произнесе дали са законосъобразни. Сега въпросът е в ръцете на българския парламент, който трябва да ратифицира решението".

Президентът посочи още, че категорично е заявил пред европейските лидери, че подкрепяйки СЕТА в миналото, България прави компромис, "защото за силни и устойчиви икономики споразумението е огромно предимство, но за слабите и крехките е заплаха".

"От една страна са притесненията на по-старите членки, че тяхната скорост на развитие се забавя. От друга са опасенията на по-новите, че ще бъдат изоставени и няма да получат достатъчна подкрепа, че ще останат в периферията. И едната, и другата страна имат основания за притеснения. Трябва да се стремим да постигнем единно решение, базирано на европейските принципи за солидарност и единство. Няма как да има едно тяло на две скорости", коментира още той в интервю за Нова телевизия по повод идеята за ЕС на две скорости.

Президентът добави, че България не трябва да гледа на съюза като на дойна крава, а да се стреми с външната си политика да бъде пълноправен член. "Само за последните 10 години публичните инвестиции, получени от еврофондовете, са 40% от всички публични инвестиции. 2013 г. те достигат 80%. Това е страшно много, но тук е въпросът как разходвахме тези средства", каза още Радев. Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова определи информациите за подкрепата на Радев за приемането на декларацията, приветстваща СЕТА, в четвъртък, като "опит за евтина дискредитация".

"Изразената позицията от срещата на премиерите и президентите на страните членки в Брюксел няма юридическа стойност. Опитите за политизиране и манипулиране на общественото мнение са неоснователни. Самият документ не бе гласуван от Полша, а в 6-е страници СЕТА присъства в едно изречение. Не на последно място съм длъжна да отбележа, че СЕТА вече не е тема на Брюксел, а на националните парламенти", повтори в профила си във Фейсбук тя позицията, която вече бе изразена от самия Радев и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

По думите на вицепрезидента темата била превърната в "буря в чаша вода". Йотова призова и да да не се създават "фалшиви новини", въпреки че никой не отрича факта, че Радев гласува заедно с останалите европейски лидери за декларацията, приветстваща изпълнението на СЕТА.

Източник: http://www.mediapool.bg/