В мащабна акция срещу нелегалното производство в Испания, проведена преди дни, са арестувани 20 българи. Данните на запознати с разследването бяха цитирани от БТА и bTV. Според тях е установено, че в разбитите три фабрики за нелегални цигари, които са били държани от българи, имало продукция за около 7 млн. евро. Предприятията са били изключително модерно оборудвани, с нови високопроизводителни машини. Всички сгради са били шумоизолирани, като във всяка от трите фабрики е имало и специални генератори. Една машина е произвеждала по около 120 мастербокса на ден.

Специален човек е организирал доставките на храна и вода. За работниците във фабриките имало дори готвачка, за да не се хаби време за излизане на обяд. Много от българите са живеели в помещения в самите фабрики.

Няколко от задържаните българи са се занимавали и преди с производство на цигари, но след това са преминали в нелегалния сектор. Част от тях били познати на разследващите със свои сходни дейности в Холандия.

По случая работят съвместно български и испански разследващи екипи. Цигарите, произведени нелегално, са изнасяни предимно за Англия и Франция.