OrCam MyEye e иновативната лека камера, която може да се закачи на очила. Чете текст от всякакви повърхности - вестници, книги, менюта, табели, етикети на продукти и екрани. Разпознава лица, продукти, банкноти и дава информация в реално време. Активира се чрез посочване с пръст или докосване на сензорната линия. Тежи 22,5 грама, работи и на тъмно с вградени LED светлини. Устройството e подходящо за всички възрасти и е предназначено за незрящи или хора с частично зрение.

Софтуер за екранни четци, преносим брайлов компютър и дисплей са следващите 3 нови продукта. Това са високотехнологични средства в помощ на хора, които не могат да ползват ръцете си за работа на компютър, имат затруднения в говора, зрителни увреждания и др.

Преносимите устройства са създадени за слепи или слепоглухи. Те им позволяват да имат мобилна връзка в училище, на работа, вкъщи и навън. Специални приложения създават гласови или текстови бележки, пускат аудио и др.

Нови технологии са предвидени и за хората с двигателни увреждания. Една от тях е вертикализираща електрическа инвалидна количка. Тя може да изправя всеки човек с натискане само на един бутон от джойстик. Може да се движи и в изправено положение. Другата новост, за която ще може да се кандидатства, е електрически мотор, пригоден да се постави към почти всяка инвалидна количка. Хората с двигателни затруднения може да искат и поставянето на системи за стълби с вграден стол/количка.

Други нови опции са акумулаторни устройства за изкачване и сваляне по стълби на инвалидна количка и мобилни устройства за преодоляване на различни неравности. Нервен и мускулен стимулатор за ходене или за ръце също ще се отпуска с пари от плана за възстановяване. Тези устройства изпращат електрически импулси до нервите и се получава мускулна контракция. В новия списък влизат и миоелектрични протези, които се правят по поръчка според конкрeтните нужди на човека.

Социалното министерство пусна за обществено обсъждане проект на методика за оценка на потребностите от високотехнологични помощни средства, която да се приеме до края на годината. Хората с трайни увреждания трябва да си направят самооценка, като отговарят на въпроси за своите затруднения в ежедневието, здравословно състояние и умения. На тази база ще се измерва и потребността от хайтек средство, като се калкулира коефициент на ограничена функционалност и работоспособност. АСП пък ще обяви процедурата за подбор на кандидатите. В нея ще се опише цялата нужна информация и документи за кандидатстването.