Какво е плод?
Плодът е сладката, месеста част на дадено растение, например, като портокали, ябълки, сливи, грозде и други. От научна гледна точка плодът е зрелият яйчник, който съдържа семена. Изяждаме месестата част на яйчника и оставяме семената. Уникалната природа е възнамерявала да използва плодовете за разпространение на семената чрез животни и птици, които изяждат част от плодовете и пренасят семената до далечни места, където се разсажда друго растение.

Зеленчукът е ядливата част на растението.
Тъй като няма ботаническа дефиниция за зеленчук, всички растителни части, които хората ядат, се класифицират като зеленчуци, като стъбло, листа (зеле), грудки (картофи), кореноплодни зеленчуци (моркови и цвекло), луковици (чесън) или дори семена (грах) . Някои цветя са растения, наречени зеленчуци, като броколи.

Разликата между плодове и зеленчуци
Вече е ясно, че плодовете са яйчниците на растението, докато всички ядливи части на растението са зеленчуците. Тъй като плодът е и ядливата част на растението, той може да се нарече зеленчук, но обратното не е вярно. Друга разлика между плодове и зеленчуци е, че плодовете съдържат големи количества захар, наречена фруктоза, поради което са сладки, докато зеленчуците съдържат незначителни количества фруктоза.

Тази сладост на плода привлича птици и животни, като по този начин служи за разпръскване на семена на растенията. Има много плодове, които хората смятат за зеленчуци, като домати, краставици, чушки и тикви. Грахът са семена, така че трябва да бъде категоризиран като плодове, но то е зеленчук. Има много други плодове и зеленчуци, които объркват хората. Все пак трябва да се знае, че плодовете или зеленчуците са важни източници на основни витамини и минерали и трябва да ги включваме в ежедневната си хранителна диета.

Изводи:
• Плодът е зрял яйчник на цъфтящо растение, съдържащ семена. Плодът има външна обвивка и сладка месеста част отвътре.

• Зеленчук е всяка ядлива част от растение, като корен, грудка, стъбло, луковица или листо.

• Плодовете са с високо съдържание на фруктоза, което ги прави сладки и привлекателни за птиците и животните. Тези същества ядат плодове и помагат за разпространението на семената.

• И плодовете, и растенията съдържат основни витамини и минерали, от които се нуждаем ежедневно, за да сме здрави и здрави.

Източник: actualno.com