Организаторът с радост заяви, че това е естественото развитие на идеята за популяризирането на поречието на Дунав, представянето на този регион в един общ продукт - туристически веломаршрут. Тази година интересът е рекорден и се надяват, че ще даде нови възможности да се представи региона като една алтернативна, интересна дестинация на българските туристи. Много румънски колоездачи са заявили участие.

За първи път участниците ще имат на разположение мобилно приложение, което ще им помага по време на масовото изминаване по маршрута от Видин до Дуранкулак. В края на април то ще е достъпно на български език, а догодина и на всички световни езици, обясни организаторът:

"Повече от 250 партньори ще се включат в самото приложение. Това са хотели, къщи за гости, ресторанти, различни заведения, сервизи за велосипеди и други проекти, които предоставят услуги, свързани с туризъм по поречието на Дунав. Мобилното приложение ще бъде представено за първи път в неговия вариант за Android в края на април и от началото на месец май то ще може да се ползва, което ще направи ползването на маршрута "Дунав Ултра" целосезонно. Такава всъщност е и нашата основна идея - самият маршрут да бъде дестинация, лятна дестинация за желаещите по-различен начин за прекарване на ваканцията."

Стартът на "Дунав Ултра: Обратно при реката 2021" ще бъде даден на 3 септември във Видин. Преходът по 700-те километра на маршрута няма състезателен елемент, тук основните движещи фактори са: мотивация, приятелство и приключение, припомниха организаторите.

Източник: БНР Видин