© турнир "Черноризец Храбър" 2019г.

За първа година домакин на турнира бе Иновативното училище в Мездра, което при засилени противоепидемични мерки настаняваше учениците в залите. Участниците бяха разделени на четири възрастови групи: 2 клас, 3-4 клас, 5-6 клас, 7 клас. Децата в една възрастова група работят по еднакви задачи, но класирането за всеки клас е отделно. Състезанието е под формата на тест с 5 избираеми отговора, който е от 15 задачи за 2 клас, 20 задачи за 3-6 клас, 25 за 7 клас.

Осем ученици от ИОУ "Св. св. Кирил и Методий" и седем от ОУ "Христо Ботев" решаваха задачите, подготвени от Института по математика и информатика при БАН. Отговори на задачите от математическия турнир можете да видите на официалната страница www.math.bas.bg/ch/. На нея се публикува информация за резултатите на участниците, която съдържа имената, училище и град, клас и получени точки. Родителите на участниците, които не желаят тази информация да бъде публикувана на сайта, трябва да заявят това на Организатора при записване за участие.

Първото издание на турнира е проведено на 1 ноември 1992 г. в чест на Деня на Народните будители. През годините турнирът се е провеждал в Македония, Русия и Казахстан. Подкрепа на Турнира са оказвали видни наши математици, в това число академиците Благовест Сендов, Борислав Боянов, Петър Кендеров и Стефан Додунеков.