Отколешна традиция е в това будно село читалищните дейци да отбелязват и почитат големите християнски празници и традициите, наследени от предците ни. Тази година обаче, библиотекарят Милка Пухалска изненада жителите и гостите на Долна Кремена с една по-различна тема - ретро изложба на шалове, кърпи и наметки, използвани изконно от българката.

Милка Милева има множество публикации относно мястото на женските кърпи и символика на различните видове забраждания като израз на социален статус, на емоционално състояние, на естетическо възприятие на всички тези аксесоари.

Чрез тази впечатляваща изложба, Милева е представила ролята и мястото на шаловете, кърпите и наметките в живота на българката, която през всички времена е имала тънък усет за красота, дискретност, изящество и уют. Тук са представени експонати от различни времена – от бабината ракла до съвременните шалове, неизменна част от гардероба на българката.

Тя сподели, че днес малко трудно се събират такива уникални по своята същност експонати, но винаги намират начин, за да зарадват душите си и създадат празник на духа и красотата.