Креативността е заложена у всеки човек. Голямата разлика между нас и животните е свободата да изразяваме себе си и емоциите си чрез изкуството. И най-малките деца имат вътрешна потребност да използват цветове, да рисуват, да създават форми.

Рисуването развива фината моторика. Това се отнася най-вече за малките деца, но и порасналите също имат нужда от повече занимания с ръцете си. Държането на молива и четката засилва връзката между мозъка, очите и ръцете. Това е важно не само за сръчността на децата, но и за когнитивните им способности и изобщо за развитието на мозъка.

Рисуването подобрява успеха. Изследване на асоциацията „Американци за изкуството“ показва, че ученици, занимаващи се редовно с изкуство, имат по-добри оценки в училище и се представят по-добре на изпити. Това е така, защото се засилват вътремозъчните връзки и занимаващите се с изкуство деца развиват ума си повече.


Рисуването е забавно и е за всеки. Не бива да пренебрегваме една много сериозна положителна черта на рисуването – забавно е. Няма никакви правила, освен твоите собствени и никой не може да ти се скара, че излизаш извън редовете. За съжаление, с времето желанието и стремежа ни да рисуваме намалява, най-вече защото „нямаме талант“, това са „детски занимания“ и т.н. Всъщносто не е нужно да си талантлив, за да рисуваш за удоволствие. Както не е нужно да си Лионел Меси, за да играеш футбол.

Рисуването помага за справяне с напрежението. Когато отмине детската възраст и се заредят изпитвания и контролни, приятните моменти в училище и у дома стават все по-малко. Вече няма време за хоби, няма време за нищо, което да създава приятни емоции без да се целенасочено свързано с предстоящи изпити или подобряване на успеха.

Източник: Vesti.bg