Право на тази помощ ще имат не само децата от държавните и общинските училища, както досега, но и тези от частните училища.

Очаква се такава подкрепа да получат общо 156 хил. деца. За изплащането им за 2023 г. ще са необходими над 23 млн. лева.

Сумата от 300 лв. се изплаща на два пъти по 150 лв. Средствата се отпускат независимо от доходите, при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Първата половина се получава след влизането в сила на заповедта за отпускането ѝ. Втората част ще бъде изплатена в началото на втория учебен срок. Тя се предоставя и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки, в приемни семейства, на настойници или попечители.

Отпуснатите средства подлежат на връщане, ако детето не постъпи в училище или не продължи обучението си през втория учебен срок, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние.

За миналата учебна година еднократна помощ в община Мездра са получили общо 226 първокласници и осмокласници.

Заявленията декларации се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по няколко начина - лично, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път с квалифициран електронен подпис. Занапред се добавят още две опции - чрез персонален идентификационен код на Националната агенция за приходите или Националния осигурителен институт, както и на електронния адрес на съответната дирекция „Социално подпомагане“.