„Ние решихме да се обърнем към специалисти, които могат да информират родителите на местната общност, свързана с денталното и очно здраве на децата. Фокусирани сме върху децата на възраст от 2 до 7 години“, сподели за проекта Свилена Драгановска - елект-президент на Ротари клуб.

Кампанията ще се реализира благодарение на подкрепата на Районна колегия на Българския зъболекарски съюз в град Враца, с председател д-р Мартин Найденов, както и доброволчеството на специалистите: офталмологът д-р Антоанета Ралчовска и стоматологът д-р Мерелин Николова.

„Това е една информационна кампания, разяснителна, която по-скоро цели да напомним на родителите, че най-правилният и евтин начин на лечение това е профилактиката. Все още здравната култура на българина не е развита достатъчно и все още търси помощ само при усложнения или сериозни проблеми“ каза стоматологът д-р Мерилин Николова.

В своята практика тя се сблъсква все по-често със случаи, при които децата се нуждаят от операции в ранна възраст, тъй като по-малките проблеми не са решавани навреме.

„Все още идват деца на зъболекар, когато са отекли и подути, а това е много жалко. За съжаление се увеличават тези ситуации. В такъв случай децата са травмирани, уплашени, боли ги, но това няма как да мине по друг начин. Затова е много важно децата да ходят на профилактични прегледи, за да свикват с лекаря, обстановката и да приемат нещата като игра. Когато се откриват малки проблеми се лекуват доста бързо и евтино. В ранните визити при доктора могат да се открият вредни навици, които да доведат до ортодонтски деформации. По такъв начин мога да се спестят хиляди левово за лечение, брекети и апарати. Просто е много важно родителят да разбере, че не трябва да се чака сериозен проблем, а да се ходи на зъболекар и като цяло на лекар“, препоръчва д-р Николова и допълва, че „здравето не е даденост, а отговорност“.

Специалистите ще проведат проведе 4 планирани срещи-беседи в Детските градини „Роза“, „Слънчице“, „Мир“ и „Детелина“ в рамките на 1 астрономически час, в който ще дадат най-важните насоки и препоръки при профилактиката и здравето на децата.

След провеждането на кампанията в рамките предварително определен срок, медицинските лица на съответните градини ще се ангажират с частично допитване до родителите за проведените профилактични прегледи, за да може да се ползва посочената информация за анализ, който да послужи за инициирането на последващи подобни кампании.

Актуални новини за Ротари клуб Мездра може да следите на официалната им Фейсбук страница тук.