© личен архив

Капитан на националния отбор е Румен Витков от Монтана: "Още на тренировките отвяхме конкуренцията. Ловехме между 20 и 30 килограма шарани, а останалите - 10-15 килограма. Никога досега не се е случвало зад нас да са италианци, французи, англичани. Световни шампиони да снимат и да гледат как ние ловим, а те не могат. Още в първия ден на състезанието ги отвяхме с едно първо, едно второ, едно трето и едно пето място с 11 наказателни точки, като вторите след нас са с 21 наказателни точки. Досега България е печелила веднъж трето място, но в клубно световно първенство, пак с мое участие. А при националните световни шампионати сме имали само едно шесто място. Сега за пръв път сме шампиони и то с фрапираща разлика."

В индивидуалното класиране Румен Витков остана втори след Ратко Ристич от Сърбия. Трети е Атила от Унгария. На четвърто и пето място са Тони Исаков от Кюстендил и Мишел Димитров от Бургас. Ивайло Христов от София е на 11-то място.

"В първия ден станах първи с 32.5 кг, но втория ден се паднах на много лошо място и първите два часа имах само канални сомчета и каракуди. Наложи се да мина на много тънък повод, за да ловя шарани. Започнах да ги ловя, но 20 минути преди края един шаран около 3 килограма ми скъс повода, което ми отне и световната титла."

Лично председателят на Световната федерация по спортен риболов ФИПС професор Уго Клаудио Матоели връчи купата на Световния шампион по спортен риболов на плувка, категория „Мастърс” България. За Румен Витков от Монтана това бе 23-то световно по риболов.

"Понатрупах опит, и след като няколко пъти вече влизам в тройката на света, видях, че не са непобедими. Надявам се вбъдеще да ги бием по-редовно", закани се Витков.