Действието на министъра е във връзка със сериозните рискове за здравето на непълнолетните лица, свързани с употребата на райския газ, и в изпълнение разпоредбите на Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ), включително онлайн, на лица под 18 г. на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици и в закрити обществени места.

Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места (с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост), както и на открити обществени места като прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца, на площадките за игра и при организирани мероприятия за деца и ученици.

В тази връзка на регионалните здравни инспекции са възложени контролни функции по спазване на въведените забрани. В писмото си до РЗИ министър Асен Меджидиев посочва, че за извършените проверки регионалните здравни инспекция периодично трябва да уведомяват Министерството на здравеопазването.

Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от РЗИ и/или от държавни здравни инспектори от Министерството на здравеопазването, а наказателните постановления се издават от директора на регионална здравна инспекция, съответно от министъра на здравеопазването.