© БНР

"Министерството на културата подготвя няколко програми, като до месец те ще бъдат обявени за обществено обсъждане, посочи Гешева. Бенефециенти ще могат да бъдат Националната, регионалните и общинските библиотеки. Целта е да се осъществи по-добър контакт между българските автори и публиката по малките населени места. Ще бъде подкрепен капацитетът на библиотеките, включително и тяхното дооборудване, с което те да се превърнат в привлекателни места за младите хора. Вярвам, че библиотеките нямат функцията само да бъдат съкровищница на литературата, а да бъдат културни и общностни центрове. Сливен е един от добрите примери за това", допълни заместник-министърът.

Кандидатстването по програмата ще бъде изцяло дигитално.

"Смятаме, че тази година е една от най-силните в подкрепа на българските културни институти, каза още Амелия Гешева. По думите й, чрез значителната подкрепа през държавния бюджет, е увеличен освен стандартът за делегирана дейност и делегирани бройки с 18 процента на музеи и библиотеки. Библиотеките са получили и подкрепа по стандарта за изравняване на закрити площи.

Тя посочи, че има отворена програма и за авторите на литература, както и за преводи.

"Фестивалът в Сливен е форматът на представяне на българската книга, който може да бъде определен като най-добър в България", каза Гешева и поздрави организаторите. "Вярвам, че той има бъдеще и ще бъде един от най-устойчивите. Децата и младите хора са един капитал, в който трябва да се инвестира", каза още Амелия Гешева. На церемония снощи тя връчи Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване за 2024 г. на писателката Цвета Брестничка.