"Днес сме се събрали не да рецитираме безсмъртните творби или да четем страници от биографията на поета революционер, подчерта в встъпителните си думи Павлина Русева, секретар на Литературен клуб "Христо Ботев" и главен библиотекар в Читалище "Просвета". Ще потърсим образа на Христо Ботев в текстовете на народни песни от цяла България. Ще се запознаем с образа, който народната памет е съхранила за Ботев, защото безсмъртие се постига само, когато героят бъде обикнат и възпят от народа."

Председателят на литературния клуб Светла Дамяновска поясни, че е била леко скептична за резултата от търсенето си, когато се е зародила идеята й за такова проследяване на живота на Христо Ботев в текстовете на народните песни. "Но попаднах на десетки песни, някои по-реалистични, други - не. Подбрах 10 текста, изключвайки много интересните, но прекалено дълги образци, смятайки, че ще можем да видим образа на поета революционер, обрисуван в спомените на очевидци и украсен от народното въображение", заяви Дамяновска.

Нетрадиционното литературно соаре включваше четене на народни песни от различни краища на страната, подредени хронологично и рамкирани от две знакови събития в живота на поета революционер - неговото раждане и величава гибел. В четенето взеха участие Генади Събков, Дора Василева, Рени Митева, Калин Топалски, Мирослав Гетов, Павлина Русева, Иван Алексиев, Иванка Начева, Милен Димитров и Тихомир Илчев. Те представиха народни песни от Калофер, с. Априлци (Пазарджишко), с. Железница (Благоевградско), Бяла (Русенско), Червен бряг, с. Кладенци (Тервелско), с. Българи (Малотърновско), с. Люти дол (Врачанско), с. Михалци (Велотърновско) и с. Преслав (Златарско).

Поетичната вечер завърши с дискусия за мястото на Христо Ботев в нашето съвремие.