"Конкурсът е за ученици от пети до осми клас. Целта на този конкурс е да накараме децата да успеят да пресъздадат по свой начин как усещат гората, защо обичат гората, как се чувстват там, в стихотворна форма. Самите творби, обаче, идеята е те да бъдат или изпратени на имейл, но по- добре, ако могат да бъдат занесени в офисите на държавните горски или ловни стопанства на територията на Северозападното държавно предприятие. По този начин децата наистина да се запознаят къде е офисът на самото държавно стопанство, а от друга страна- на живо да се срещнат с горски служители", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природния парк "Врачански Балкан".

Наградата е all inclusive уикенд в Ловна резиденция в град Априлци, обиколка на стопанството с джип и наблюдение на диви животни. Ще има и много поощрителни награди. Стихотворенията ще се приемат до 18 март, за да има време журито да определи победителите. Наградените участници ще станат ясни по време на Седмицата на гората от 4 до 10 април.

Дирекцията на парка всяка година има различни прояви по повод Седмицата на гората. Освен конкурса ще се проведе и инициативата "Лесовъд заедин ден", предвижда се и горско състезание. Деца в училищна и предучилищна възраст мога да се включат в отбелязването на Седмицата на гората като изпратят снимки или видео на изпята от тях "Хубава си моя горо" на имейла на Изпълнителната агенция по горите press@iag.bg/. Материалите ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на Изпълнителна агенция по горите до края на март или в началото на април.