Уникалната демонстрация на тракийски орфически и дионисиев ритуал в духа на древните тракийски тържества беше изпълнена със сребърни реплики от тракийски съкровища и включваше дегустация на вино в автентични тракийски съдове и дегустация на ритуален хляб от лимец. Реконструкцията бе озвучена с оригинална музика от филма "Тракийска мистерийна драма", която е неповторимо по рода си преживяване на духовна сила и всепроникваща музикална светлина, извиращи от тракийската орфиодика, присъща на орфическата традиция от най-древни времена до наши дни.

Дионисиевият ритуал е създаден от Театрална група "ТЕМП" по идея и консултиран от специалисти от Регионален исторически музей - Враца, Академия "Орфика" и Сдружение "Бъдеще в миналото".

Любопитни неща за култа към Дионис - тракийския бог на възраждащата се и умиращата природа, на виното и веселието, разказа археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей - Враца.

За празничната атмосфера на Дионисиеви празници 2019 допринесоха също ученици от Професионалната гимназия "Алеко Константинов", които изпълниха орфически химни в превод от старогръцки език и откъси от български народни песни, посветени на виното, както и Средношколският танцов състав при градското Читалище "Просвета", които представиха танците "Копаница" и "Гергьовден".

За финал на зрелищния спектакъл талантливите жрици и магове на танца от Театрална група "ТЕМП" сътвориха впечатляващ огнен пой - жонглиране с огнени топки, съчетан с оригинална хореография.