На 2 декември ще се състои форумът „Срещи с българската наука в Монтана”. Той ще започне в 15:00 ч. в Експозиционната зала на Регионален исторически музей – Монтана. Своята лекция „Монтана и началото на военната кариера на император Максимин Тракиеца“ и книгата си „Providentia Imperatoris. Биография на император Максимин Тракиеца” ще представи доц. Калин Стоев. Във форума ще участват чл.-кор. проф. дин Александър Костов от Института за балканистика с Център по тракология при БАН и Борислав Павлов от Издателска къща „Тендрил”. Организиратори на събитието са Българска академия на науките, Община Монтана, Регионален академичен център – Монтана, и Регионален исторически музей – Монтана.

В 17:30 ч. идния понеделник на открита естрада на пл. „Жеравица” ще започне церемонията по запалване светлините на Коледната елха. Тази година художествената програма е поверена на творчески формации от Общински младежки дом – Монтана.

През последните две десетилетия 2 декември се утвърди като празник в календара на Монтана. Това е датата, на която през 1891 г. е издаден е указът на княз Фердинанд, утвърждаващ решението на Народното събрание за преименуването на село Голема Кутловица в град Фердинанд, съобщават от пресцентъра на Общината.