В препълнената зала на Дома на железничаря беше представена историята на града и общината с филмовия разказ за историческото, културното и икономическото развитие, както и природните забележителности, които удивляват гостите на града и общината.

Специални гости на тържеството бяха бившите кметове на Мездра през годините доайенът Любен Йотов, Георги Давидков и Иван Аспарухов, както и кметът на община Роман Валери Ролански.

В словото си кметът на Мездра Генади Събков проследи историческото развитие на общината от създаването й до наши дни, като подчерта, че основният фактор от тогава до днес, това са хората. Той изказа своята благодарност към делото на всички предходни 45-ма кметове, които са градили камък по камък историята и съдбата на града ни.

В знак на признателност бяха връчени юбилейни почетни плакети на тримата бивши кметове, а доайенът Любен Йотов връчи плакета на настоящия кмет - Генади Събков.

Поздрав към мездренчани поднесе и Георги Давидков, който благодари на хората за доверието и отговорността, проявени по време на неговото кметуване и пожела здраве и благополучие, за да може градът и общината да продължат да се развиват.

От своя страна Иван Аспарухов изрази дълбоката си признателност към своите съграждани, като отбеляза, че това е първата му награда от Мездра. В своето изказване Аспарухов не пропусна да припомни големите заслуги на двама от последните кметове на общината - Цветан Петков и инж. Цветко Петков, пренесли се вече в един по-добър свят, и подчерта, че в най-трудните години на прехода инж. Цветко Петков е бил този, който "ми е връзвал пръста и ме е учил".

Тържественото честване завърши с празничен концерт с участието на талантливите деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие, Ансамбъл "Мездра" при градското читалище "Просвета" и легендите на българската естрада Кристина Димитрова и Орлин Горанов.