© Община Видин

В следобедните часове се проведе воден слалом на тихи води. Спазена беше и традицията на този ден да се организира Парад на плавателни съдове. В разнообразните събития се включиха както членове на водния клуб при Туристическото дружество, така и представители на видински гребни клубове.

Всички, които станаха част от празника, имаха възможност да хапнат рибена чорба и рибни деликатеси, приготвени от ученици от Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Николай Цветков и д-р Борислав Милчев от ТД „Бонония“ за положените усилия Денят на Дунав да бъде отбелязан по такъв подобаващ начин. Д-р Ценков разгледа фотоизложбата, подредена от нашия съгражданин и почетен гражданин на Видин Богомил Петров. Кметът също така присъства на обявяването на тазгодишните носителки на титлите Мис „Дунав 2021“, Минимис „Дунав 2021“ и Мис „Чар-юли 2021“.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на реката. Чрез него се цели да се насърчи опознаването на Дунав и нейните притоци и да се подчертае жизненоважната им роля за осигуряване на вода, храна, отдих и поминък. Тази година празникът на една от най-големите водни системи в Европа премина под мотото „Открий Дунав“.