Полицейска охрана доведе вчера задържаните с белезници в съдебната палата. Злосторниците бързо преминаха по коридора, криейки лицата си от камерите на журналистите и влязоха в залата. Наказателният съдия Иван Маринов сне тяхната самоличност, запозна ги с правата им и се даде ход на съдебното следствие. Окръжният прокурор, Силвия Миленкова поиска спрямо двамата подсъдими да бъде приложена най-строгата мярка за неотклонение „задържане под стража”. Държавният обвинител се мотивира с фактите, че от събраните доказателства по делото, показанията на свидетелите и протокола за оглед на местопрестъплението, може да се предполага немотивирана агресия на подсъдимите.

Стана ясно, че Младенов е осъждан, а Евстатиев употребява алкохол и наркотици и съществува реална опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление. Адвокатите на двамата поискаха по-лека мярка, тъй като според тях не били налице предпоставки и убедителни аргументи за най-тежката. Както в досъдебното производство, така и пред съда, и Младенов, и Евстатиев заявиха, че не се признават за виновни и поискаха по-леката мярка "домашен арест".

Съдия Маринов произнесе Определение и наложи „задържане под стража„ и за двамата заради обосновани предположения за авторство и съпричастност, висока степен на обществена опасност на извършеното деяние и вероятност да се укрият. На този етап работното, предварително обвинение е за отвличане. За такова деяние в Закона е предвидено наказание от 7 до 15 години затвор. В хода на съдебното следствие и след Съдебно медицинската експертиза на пострадалия вероятно ще бъдат повдигнати и други обвинения. Следващото заседание по делото е на 5-ти януари.