Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решение на Административен съд - Враца, постановено по административно дело дело №29 по описа на съда за 2016 г. Оспореното първоинстанционно решение потвърди Решение №279/ 12.01.2016 г. на Общинска избирателна комисия - Мездра, с което предсрочно са прекратени пълномощия на общински съветник в Мездра поради влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер.

Против постановеното от Административен съд - Враца решение е постъпил касационен протест, поради което делото е изпратено по компетентност във ВАС. В хода на касационната проверка върховните магистрати са извършили подробен анализ на всички факти и обстоятелства въз основа на закона и приобщените към делото доказателства, както и подробно са обсъдили доводите, изложени в касационния протест. Крайният извод на касационната инстанция е, че решението на Административен съд - Враца е правилно.

Първоинстанционното решение е добре обосновано и е изцяло в съответствие с приложимия материален закон и неговата цел, поради което е оставено в сила. Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Общинският съветник, чийто мандат е прекратен предсрочно, е Дилян Маринов, избран с листата от ПП АБВ. Той има има две присъди за шофиране след употреба на алкохол. До отстраняването на сенатора се стигна след като около два месеца след местния вот ЦИК сезира Общинската избирателна комисия, че Маринов има зад гърба си две присъди за шофиране в нетрезво състояние. През декември 2012 г. той е бил заловен да кара лекия си автомобил след почерпка. Пробата с дрегер отчела 1.02 промила алкохол. Срещу него било образувано дело, по което той се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата. Магистратите в Мездра му наложили 3 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 100 лв. Шофьорската му книжка е отнета за срок от 10 месеца.

Същата година Дилян Маринов е залавян още зад волана пиян, за което също е осъден, но от Районния съд във Враца. По тази причина ОИК прекрати пълномощията му. Той обаче обжалва решението, което бе потвърдено от Административния съд във Враца.

Последва нов протест от страна на съветника и по него сега се е произнесъл тричленният състав на ВАС.