Подсъдимият И. А. (на 34 години) е правоспособен водач на МПС и като такъв е многократно санкциониран от органите на полицията за нарушения на разпоредбите на закона, относно правилата за движение по пътищата.

По обед на 12.08.2017 г. мъжът управлявал лек автомобил„Форд“ от с. Комощица в посока с. Якимово, област Монтана. Заедно с него пътувал четиринадесет годишният му племенник – Д.А. Водачът шофирал с превишена скорост - с 115,19 км/ч, въпреки ограничението извън населено място от 90 км/ч, съгласно Закона за движението по пътищата.

По същото време пред него, на разстояние от около 250 метра един след друг, се движели два колесни трактора с прикачени балировачки за обработка на слама. Около 14:30 ч. подсъдимият ги настигнал и предприел изпреварване на първия от тях. Почти веднага след това решил да изпревари и втория, обаче вследствие на превишената скорост, не осигурил достатъчно странично разстояние между управлявания от него автомобил и изпреварваното МПС. В резултат на действията на подсъдимия, последвал удар между неговата кола и прикачената към трактора балировачка. От силата му, седящото на предната седалка момче изпаднало от колата и получило телесни повреди.

Очевидец на инцидента подал сигнал на телефон за спешни случаи 112. На място пристигнала линейка с лекарски екип на „Спешна медицинска помощ” и полицейски патрул. Пострадалият Д.А. бил транспортиран до МБАЛ в гр. Лом, където по – късно починал.

Видно от изготвената съдебно-медицинска експертиза, че причината за настъпилата смърт на момчето са нанесените при ПТП телесни повреди - остра вътрешна кръвозагуба, развила се на базата на тежка гръдна травма със счупване на кости на гръдния кош и разкъсване на белия дроб.

За извършеното от подсъдимия И. А. престъпление по транспорта, отнело човешки живот, първоинстанционният съд е наложил наказание от две години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да управлява МПС за срок от три години.

Присъдата не е влязла в сила и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.