Сградата е построена в средата на миналия век, а от 1950 г вече е огласяна от детски смях и глъчка, но поради недостатъчен брой деца, училището е заккрито през 1969 година, а в сградата е останала само Детската градина. Тя обаче също е закрита през 1980 г. От тогава, до днес, сграда е безлюдна и се руши.

Новият кметския наместник Роман Иванов вече 2 години полага усилия за ремонт на сградата и превръщането й в културно средище в селото. Най-сетне първата стъпка за укрепването на училището е ремонтираният покрив. Той каза, че след изграждането на детския център за екологично обучение на децата в двора между кметството и училището, те ще могат да се обучават и в самата сграда. В нея се предвижда обособяването на зали за дърворезба, керамика и други занаяти, както и зала за тържества и празници. „Залата е голяма, за около 300 човека, има и сцена, на която ще могат да се поставят театрални постановки, фолклорни празници и възстановка на местни традиции и обичаи”, допълни наместникът. Една от основните му цели е да се създаде и етнографски музей, в който ще се представи бита на ослен- криводолчени през вековете както и културните традиции на хората.

Припомняме, че преди няколко месеца завърши ремонтът на сградата на местното кметство. Това е първото ѝ реновиране от нейното построяване през 1930 година. Направен бе основен ремонт на първия и втория етаж, сменена бе и дограмата.