Както всеки път, когато се отнася за бедстващи бездомни животни, активистите от гражданското сдружение "Animal help" Станислав Марински и Цветомира Калинкинска вземат проблема присърце и решават да свалят изплашеното коте, което се било покачило на височина над 10 метра. Когато обаче опитали да свалят котето с помощта на стълба, то се качило още по-нависоко.

Тогава двамата се обадили на пожарната. Пристигналите на място пожарникари също не успели да помогнат, тъй като стълбата им се оказала прекалено къса и... си тръгнали.

Така котето останало на дървото цели пет дни, въпреки многобройните сигнали, подадени от жители на Мездра до различни институции.

"Хора, пети ден институциите си прехвърлят топката и котката все още е на дървото, споделя в социалната мрежа Цвети. Пети ден това животно седи без капка вода и храна, втори ден вали дъжд и никой не иска да ни помогне да я свалим. От 112 ни казват да звъннем в Общината, от Общината ни казват да звъним на 112 и на пожарната... До момента има подадени над 20 сигнала и... нищо."

Когато разбират, че "неволята" няма да дойде и да им помогне, Станислав и Цветомира се обаждат на младия спелеолог Цветан Цветков, който с риск за живота си успява да свали котето от брезата. "Благодарим и на Нели Иванова, която ни свърза с Цветан, написа във фейсбук след щастливата развръзка Цвети. Хора, страхотни сте! Благодарим Ви!

Котето кръстихме Сибира. Оказа се много гальовна и мила. Постоянно се гали и преде. Здрава е, въпреки 5-дневния престой на дървото без вода, храна и под двудневния дъжд, напук на всички български институции!"

След този happy end обаче, остава без отговор въпросът: Защо отговорните институции не се погрижиха за едно бедстващо коте? Каквото, ако не законово, то поне морално задължение имат... А предпочетоха да го оставят да умре.

Тези пък, които се опитват да помогнат, обикновено след това биват оплювани...

Какво трябва да се промени в нашата държавата и дали, всъщност, промяната не трябва да започне от самите нас?!?