Екологосъобразното управление на отпадъците е на първо място грижа, отговорност и мерило за културата на всеки отделен гражданин. Същевременно, ефективният контрол срещу нарушителите е свързан с възможността за неговото бързо осъществяване по места. По тази причина Законът за управление на отпадъците (ЗУО) ясно регламентира, че кметовете и съответните общински длъжностни лица са тези, които следва да осъществяват своевременен контрол върху действията на гражданите, да следят и да не допускат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

За съжаление се установява, че контролът в общините не се извършва в достатъчна степен, за което свидетелстват множеството и разнородни отпадъци, отнесени от водите на р. Искър. Очевидно е, че пластмасовите отпадъци са само една част от тях и фокусът на проблема е в цялостното организиране на дейностите по управление на отпадъците и упражнявания контрол, в случая със Своге - в селата и вилните зони в района.

Посоченото по-горе не отменя задълженията на МОСВ и необходимостта от повишаване на контрола в рамките на компетенциите на министерството – върху дейността на местната власт.

Във връзка с възникналия проблем по река Искър, в спешен порядък, от страна на министъра на околната среда и водите Емил Димитров е възложено на областните управители да предприемат необходимите действия за почистване на речните корита.

Същевременно е възложено на контролните органи на министерството – РИОСВ да осъществят цялостна проверка на всички населени места по поречието на р. Искър в спешен порядък за установяване на условията, при които се осъществяват дейностите по управление на отпадъците по места, изпълняването на всички задължения на кметовете, както и за упражнявания от тях контрол. Проверката включва и дали изначално в съответните населени места са осигурени условия на гражданите за регламентирано изхвърляне на отпадъците, което е една от основните отговорности на кметовете.

Източник: moew.government.bg