Пътниците на борда на полети в ЕС ще могат да използват своите мобилни телефони до максималния капацитет и функции, точно както при наземна 5G мобилна мрежа.

Тиери Бретон , комисар по въпросите на вътрешния пазар, каза: 5G ще позволи иновативни услуги за хората и възможности за растеж за европейските компании. Небето вече не е ограничение, когато става дума за възможности, предлагани от супер бърза връзка с голям капацитет.

От 2008 г. решението за изпълнение на Комисията запазва определени честоти за мобилни комуникации в самолетите, което позволява на авиокомпаниите да предоставят съобщения, телефонни разговори и услуги за данни на пътници, летящи в ЕС. Тази актуализация на решението за изпълнение на Комисията относно мобилните комуникации на борда на въздухоплавателни средства проправя пътя за широко разпространено внедряване на 5G услуги .

Услугата се предоставя в кабината на оборудван самолет, като се използва специално мрежово оборудване, така наречената „pico-cell“, за свързване на потребителите и маршрутизиране на повиквания, текстови съобщения и данни, обикновено чрез сателитна мрежа, между самолета и наземна мобилна мрежа.

Комисията също така измени решение за изпълнение относно честотните ленти от 5 GHz , което прави лентите достъпни за Wi-Fi в автомобилния транспорт , например в коли и автобуси. Решението за изменение полага основата за иновации в автомобилната индустрия и потенциално за приложенията на Metaverse. Съгласно изменението на решението за изпълнение държавите членки предоставят честотните ленти от 5 GHz за използване на борда на пътни превозни средства възможно най-рано и най-късно до 30 юни 2023 г.

Източник: moreto.net