Решението на здравните власти идва поради настъпващата вълна от по-заразния вариант Омикрон. „Важно е осигуряването на достатъчно силен имунен отговор, за да може човекът напривил бустерна доза, да получи максимална защита за кратко време“, заяви доц. Кунчев.

Информационно обслужване са уверили, че системата ще бъде пренастроена още тази вечер и всеки, който желае да си постави бустерна доза, ще може да го направи още от петък. Това обаче ще важи само за лицата над 18 години, уточни още главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев съобщи, че са взети още две решения. Едното е за удължаване на възможността да се поставят грипни ваксини и през януари след молба на личните лекари. „Това ще се прави до пика на епидемията.. Това че е започнала не значи, че човек, който има по-ограничени контакти, няма да има 14-20 , за да изгради имунитет“, каза доц. Кунчев. Взето е и решение за удължава се и програмата за ротавирусна инфекция, която приключва тази година. Така, родителите, които желаят, ще могат да ваксинират децата си безплатно. Решението обаче трябва да мине през обществено обсъждане преди да бъде прието.