За практиката алармира бизнесмен от региона на Гоце Делчев, който през последните няколко години не може да си намери персонал, който иска да работи законно. Предлагат ми да ги наема без договор, за да не загубят помощите, обясни за “Труд news” инвеститорът, който има няколко предприятия в различни схеми на икономиката.

Схемата е проста. По френското законодателство при помощите за безработица се изплаща процент от последната заплата, а не както е при нас от средната сума от възнагражденията за определен период. Така дори и да работите само 3 дни на полето във Франция, българската държавата е длъжна да ви изплаща процент от цялата месечна заплата, която бихте заработили, в продължение на до 1 година, според това колко години трудов стаж без прекъсване имате. В тези случаи първите три месеца обезщетение се изплащат от Франция, а останалите - от родния бюджет. В резултат на опцията има стотици злоупотреби. Много хора реално или фиктивно работят по 3 дни или седмица в чужбина, а след това си стоят вкъщи и получават средно по 1850-2000 лева на месец в продължение на година, обясни схемата за “Труд news” бизнесменът.

Той съобщи, че само в региона на Гоце Делчев за миналата година са изплатени близо 50 милиона лева обезщетения на хора, които са работили във Франция или близо 4000 души се препитават на този принцип.

Вече е практика и цели семейства да се издържат по този начин. Първата година безработен е съпругът, следващата жена му, после 20-годишното му дете и така бюджетът на фамилията е осигурен, посочи той.

При кандидатстване за работа, същите тези млади хора, най-често в трудоспособна възраст, настояват да ги наемат “на черно”, за да не загубят гарантирания си доход. Редица предприятия работят по този начин, а на част от селските пътища в региона можете да видите “пазачи”, които следят за непознати автомобили, които отиват към фабриките и сигнализират нелегалните работници да си тръгнат, разказаха представители на бизнеса.

Другият трик при проверки е нелегалният работник да каже името на редовно зает, който в момента не е на смяна, тъй като инспекторите нямат право да им искат документи за самоличност, а само могат да проверят дали лице с тези три имена е законно наето на трудов договор.

Загубата е за бюджета - милиони левове обезщетения за хора, които не са допринесли по никакъв начин за родната икономика, плащани реално от всички останали, които се трудят съвестно, инвестират и плащат данъци. За проблема неколкократно е сигнализирано до институциите, които обаче отговарят, че практиката е законна и не могат да направят нищо по въпроса.

От бизнеса предлагат при получаване на помощи от чужбина хората, които ги вземат да трябва да се подписват поне 3-4 пъти седмично в Бюрото по труда, както работещите са длъжни да се явяват всеки ден на трудовото си място, като по този начин злоупотребите според тях ще станат значително по-непривлекателни.


Източник: dnes.bg