Това казаха пред "Дневник" от секретариата на Св. синод по повод огласеното вчера в предаването "Вяра и общество" по БНТ писмо от македонските висши духовници, в което се казва, че македонската църква е готова да обяви българската за майка църква, която пък първа да признае нейната самостоятелност.

Македонската православна църква - Охридска архиепископия, се отделя от Сръбската православна църква и обявява автокефалност през 1967 г., но до днес не е призната от нито една от православните църкви. В писмото си Синодът на Македонската църква изказва очакване българският патриарх Неофит да постави проблема пред Вселенската патриаршия и да се застъпи за обединението.

От секретарята казаха, че Св. синод най-вероятно ще разгледа предложението на заседанието си на 27 ноември, но едва ли ще вземе решение тогава. Причината е, че въпросът се смята за изключително важен и ще трябва Св. синод да проведе консултации с 14-те поместни православни църкви – Константинополската партиаршия, Еладската, Албанската, Полската, Кипърската, Румънската, Сръбската, Грузинската, Руската църква, православните църкви на Америка, Чешките земи и Словакия, както и Йерусалимската, Александрийската, Антохийската патриаршия.