Изследователи обявиха, че Слънцето огрява Земята в супер ярка светлина, захранвана от прекомерно количество гама лъчи, съобщава "Futurism"

Лъчите са наблюдавани с помощта на Високопланинската водна обсерватория на Черенков в Мексико, която е успяла да открие гама лъчите с помощта на огромния си масив от 300 водни резервоара, които съдържат по 200 метрични тона вода. Когато гама лъчите от Слънцето попаднат в атмосферата, те създават така наречените "въздушни дъждове", които преразпределят и разграждат частиците от лъчите. След това те са откриваеми от Земята.

Теорията за Слънцето, излъчващо гама лъчи, е изказана още през 90-те години на миналия век, а екипът събира данни от 2015 до 2021 г. След като разполагат с достатъчно информация, за да започнат да разглеждат теорията по-подробно, учените първоначално смятат, че са направили грешка заради огромния излишък от гама лъчи и яркостта на Слънцето.

Данните обаче се оказали верни и се доказва, че Слънцето е изстрелва изобилие от гама лъчи с мощност между един и 10 трилиона електронволта. С тази новооткрита информация за звездата от нашата Слънчева система предстоят още много наблюдения. Колкото и интересно да е това откритие, все още има много научна работа, която трябва да се свърши.

Данните, събирани в продължение на шест години, потвърдиха теорията, че Слънцето излъчва гама-лъчи, но това отваря вратата за още въпроси относно странното откритие.

Разбира се, непредсказуемостта на Слънцето не е нещо ново. Неотдавна учените забелязаха, че звездата може да достигне слънчевия си максимум много по-рано от това, което се предвиждаше досега. На повърхността ѝ бушуват мощни слънчеви бури, които предизвикват екстремни изригвания и плазмени взривове.

Слънцето следва доста предсказуем 11-годишен цикъл, в който достига пик на активност, водещ до тези свирепи бури. Прогнозите бяха, че този пик ще настъпи около 2025 г., но скорошната активност и данните сочат, че вместо това пикът ще дойде 2024 г. Подобно на прогнозирането на времето обаче, прогнозирането на тези цикли не е точна наука.

Слънцето обаче е толкова мощно, че тези повишени нива на активност могат да причинят проблеми за човешката раса, като понякога слънчевите бури предизвикват проблеми със сателитните комуникации и електрическите мрежи.