Робин Робъртсън, главен изпълнителен директор на Фондацията за изследване на пътнотранспортните произшествия и друг член на коалицията за разсеяно шофиране, казва, че "ако не можем да покажем, че това е проблем, тогава не можем да насочим вниманието и ресурсите си към неговото решаване".

През 2022 г. смъртните случаи по магистралите в САЩ са се увеличили с 22% до 46 000. Въпреки че данните на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата твърдят, че 324 652 наранявания и по-малко от 10 процента от смъртните случаи на магистралите са в резултат на разсейване при шофиране, Националната коалиция за разсейване при шофиране смята, че NHTSA може би силно подценява данните и че действителният процент е между 25 и 30.

Според неотдавнашно проучване голям брой хора използват смартфони, докато шофират. 77% от отговорилите са заявили, че говорят по смартфона си по време на шофиране, 74% са използвали приложения за навигация от мобилен телефон, а 56% са чели текстови съобщения или имейли.